Mladi iz Europe u dvodnevnom posjetu Slavonskom Kobašu

Datum objave: 21. 6. 2017.

Jučer i danas (20. i 21.6.2017.) u Slavonskom Kobašu, Oriovcu i Brodskom Stupniku boravilo je 40 mladih iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Poljske, Španjolske, Turske. Zahvaljujemo Europskom domu iz Slavonskog Broda (Europe House Slavonski BrodEurope Direct Slavonski Brod), ponajviše Ivi Sedlić, na nastavku suradnje i omogućavanju da se uključimo u njihov projekt Youth Up. Mladi su dva dana boravili u Slavonskom Kobašu, a posjetili su i Oriovac te Brodski Stupnik.
Prvi dan su došli u Slavonski Kobaš te doručkovali. Nakon doručka podijelili smo ih u četiri grupe koje su vodili: Josip Jagodar na OPG Petra Lužanca, Tamara Olujević na OPG Ivana Klasnića, David Tandarić na OPG Antuna Sekulića te Gabrijela Franić na OPG Matko Kolundžić. Ondje su mladi vidjeli domaće životinje te su neki od njih vozili kombajn i traktor te vidjeli pašnjake, livade, bašče i štale. Ovom prilikom zahvaljujemo svim OPG-ima što su primili strane i proveli s njima dva i pol sata. Ostavili ste nezaboravan utisak mladima.
Potom smo otišli u Brodski Stupnik gdje smo posjetili ribnjak gosp. Vlade Gačića. Mladi su obišli mrijestilište i vidjeli ribnjak te čuli priču o proizvodnji ribe. Zahvaljujemo gosp. Vladi Gačiću što nas je primio na ribnjak.
Popodne smo proveli u oriovačkom brdu. Najprije smo posjetili prostor vinogradara i voćara gdje smo ručali. Ondje su mlade pozdravili načelnik općine Oriovac gosp. Antun Pavetić i zamjenica Željka Čorak. Hvala im na organizaciji ovog dijela boravka. Nakon ručka, posjetili smo vinograd OPG Vučković gdje su mlade pozdravili gosp. Damir Vućković i gđa. Dragica Vučković. Oni su nam pokazali kako se upliće loza te su se mladi okušali u poslu. Hvala im na tome.
Nakon povratka u Slavonski Kobaš, mladi su se pripremali na međunarodnu večer na kojoj su promovirali svoje zemlje. Program se održao u parku te zahvaljujemo svim posjetiteljima iz Slavonskog Kobaša koji su došli i uveličali njihov program. Hvala i KUD “Matija Gubec” na kratkom programu koji su izveli i promovirali našu tradiciju.
Za večeru je bio serviran čorbanac (majstor Josip Delić, meso dao gosp. Stjepan Živković), fiš (riblja juha- majstor Franjo Ferić) te janjetina (majstor Hakija Prozorac). Zahvaljujemo im na kuhanju i pečenju jer je bila perfektna večera. Hvala i načelniku općine Bebrina gosp. Ivanu Brziću na donaciji divljači za čorbanac te dolasku na večeru, mjesnom odboru Slavonski Kobaš za donaciju za janje i DVD-u Slavonski Kobaš za donaciju za janje i prostor. Hvala i našim prijateljima iz udruga mladih: Igor Dikanović i Antonija Štivić iz Kutljanske udruge mladih te Mirni Banović iz Udruge za mlade “STUP” iz Brodskog Stupnika na dolasku.
Mladi su spavali u sportskoj dvorani u PŠ u Slavonskom Kobašu stoga zahvaljujemo ravnateljici Dariji Jozić Ratković i školskom odboru na besplatnom korištenju dvorane te svima koji su dali posteljine, deke i jastuke za goste.
Drugi dan su mladi doručkovali te su se uputili na kraj sela gdje su počistili okoliš, popravili stepenice za silazak dolje, napravili poligon za paintball, igrali paintball (hvala paintbll klubu FRIKOVI iz Nove Kapele za dolazak), kupali se u Savi, igrali odbojku na pijesku, a predvečer se vozali u kolima (hvala vozačima zaprega gosp. Marijanu Čuletiću, Domagoju Grgiću te Mariji Pesić i Ivanu Martiću) te jahačicama (Valerija Katanić i Mihaela Vokić).
Posebno hvala teta Katici Katanić i drugim pomoćnicama u služenju te članovima udruge koji su dva dana nesebično pomagali oko mladih. Ima ih više, ali ćemo istaknuti one koji su ponijeli najveći teret organizacije i posla: Josipu Jagodaru, Ani Delić, Davidu Tandariću, Gabrijeli Franić, Tamari Olujević, Luki Klariću, Antoniji Ferić, Filipu Kilijanu, Ivanu Bertoloviću, Berislavu Franiću, Josipu Nikičiću i Mihaelu Petriju, Antoniji Kolundžić i Lani Čuletić
HVALA SVIMA, THANK YOU, БЛАГОДАРИМ ВИ, DĚKUJI,
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, DZIĘKUJĘ, GRACIAS, TEŞEKKÜRLER